Førstereisgutt på Arendalsuka – På stand for Norsk bibliotekforening

Reisebrev fra Arne-Harald Steilbu, styremedlem i NBF Skole og bibliotekar på Lenvik bibliotek i Troms.

Arne-Harald og Kristina på stand for Norsk bibliotekforening
Arne-Harald og Kristina på stand for Norsk bibliotekforening.

Klokka er litt over 11.00 på en tirsdag formiddag og jeg har akkurat gått av flybussen i Arendal etter en lang reise fra Senja. Jeg skal stå på stand for NBF under Arendalsuka og det første jeg gjør er å begynne å lete etter standen. Jeg vandrer gate opp og gate ned og etter ca 30 minutters leting finner jeg standen. Rundt oss er det stander for museum, barnevern, kvinnesak, trafikksikkerhet og frivillighet – i det hele tatt veldig mange ulike organisasjoner og grupperinger som vil vise seg fram.

På NBF sin stand er vi fire stykk som bytter på å være aktiv med å stoppe forbipasserende for å fortelle om bibliotek, utfordre til å svare på quiz, dele ut løpesedler og ta bilde til «jeg elsker bibliotek-veggen». Det er ikke så lett å være «på» hele tiden. Derfor er det flott når folk stopper opp av seg selv og vil slå av en prat.

Kl 17.00 er arbeidsdagen over og jeg får tid til å gå på 2 av de over 1000 arrangementene som er i løpet av uken! Etter at det er gjort blir jeg plukket opp av min airbnb-vert som tar meg med til der jeg skal overnatte. Det viser seg at også hun har vært på stand hele dagen. Det blir tid til samtale om bøker og bibliotek både på kjøreturen og etter at vi er kommet fram.

Arne-Harald Steilbu

Neste dag tar jeg buss inn til Arendal og på busstoppet møter jeg en trivelig kar som er glødende interessert i bøker. Det viser seg at han også skal inn til byen for å stå på stand. Vi får en god prat om bøker og bibliotek, bibliotekplaner og stipendordninger.

Onsdagen er det merkbart mer folk i omløp. Det er flere som stopper opp og slår av en prat. Det er alt fra barn som er på jakt etter twist til voksne som er frustrert over at barna deres bruker for mye tid på dataspill når de er på biblioteket.

En av de andre på standen er flink til å informere om bibliotekenes digitale tilbud og det er flere som blir både overrasket og imponert over det tilbudet som gis.

Klokka nærmer seg 16.00 og det er på tide å starte på turen hjemover. Mitt møte med Arendalsuka har vært både intenst, lærerikt og litt overraskende. Før jeg dro hadde jeg ikke trodd at den beste samtalen om bibliotek skulle finne sted på et busstopp!

Jeg har i alle fall skjønt at det er veldig viktig for Norsk bibliotekforening å være tilstede på en politisk arena som Arendalsuka er. Uten den hadde det f.eks. ikke blitt noe av «Aksjon skolebibliotek», som jobber målbevisst for å påvirke nasjonale politikere til å bedre skolebibliotekenes kår.

Arendalsuka 2018

//Arne-Harald Steilbu.