Danmark: Skolebibliotekene ble pædagogiske læringscentre

I 2014 forsvant ordet ”skolebibliotek” fra dansk folkeskolelov. Nå kalles det for ”pædagogisk læringscenter”. Læringssentrene skal utvikle og støtte aktiviteter til undervisningen, og de skal støtte og inspirere skolens ansatte.

Pedagogiske læringssentre skal også ta aktivt del i skolens pedagogiske utviklingsarbeid, være en samarbeidspartner til ledelsen, ha oversikt over læremidler og læreressurser, være oppdatert på forskning samt formidle kulturtilbud til elevene.

Det blir spennende å følge den danske utviklingen. Hvordan blir skolebibliotek-tanken ivaretatt i de pedagogiske læringssentrene? Hvilken yrkesgruppe arbeider der? Bibliotekarer eller pedagoger?

Det pedagogiske fokuset som danskene har erstattet det tidligere skolebiblioteket med er spennende! Læring og måloppnåelse står sentralt i læringssentrene. Dette kan være en god påminnelse til skolebibliotekene i Norge; at vi kontinuerlig må arbeide for å være en naturlig del av skolens pedagogiske virksomhet.

Læringscenteret på Ungdomscenter Vejle
Læringscenteret på Ungdomscenter Vejle

Informasjonen er hentet fra Undervisningsministeriet.

Les mer om pædagogiske læringscentre her og ta gjerne en kikk på nettsiden til Læringscenteret på Ungdomscenter Vejle for å se et eksempel på hvordan et dansk skolebibliotek jobber.

 

// Av Line H. Hjellup